online-samenwerken

HOE ONLINE SAMENWERKEN KAN BIJDRAGEN AAN MEER WERKGELUK

HOE ONLINE SAMENWERKEN KAN BIJDRAGEN AAN MEER WERKGELUK

27-09-2019

Hoe IT je kan helpen met het verhogen van je werkgeluk. Misschien is IT wel niet het eerste waar je aan denkt bij het woord werkgeluk. Misschien denk je bij werkgeluk eerder aan goede koffie, meer planten op kantoor of sporten tijdens de lunchpauze. Toch speelt IT een grotere rol in je werkgeluk dan je denkt.

Denk maar eens aan vastlopende programma’s, haperende internetverbindingen, bestanden die kwijtraken of een vergeten back-up. Irritaties lopen op, je bent extra tijd kwijt of soms kun je zelfs opnieuw beginnen aan een document. Door een goed ingerichte IT omgeving met Office 365 als basis, werk je in de cloud en kun je altijd bij je bestanden. Omdat de cloud vaak nog als een abstract begrip wordt bestempelt, nemen we je mee in een aantal opties waarmee IT jouw dag een stuk leuker kan maken.

OneDrive

Met OneDrive sla je automatisch je documenten iedere paar seconden online op. Daarbij kun je samen met je collega’s in hetzelfde bestand werken. Nooit meer verschillende versies van een document wat rondgaat en je loopt geen risico dat je in een oud bestand aan het werken bent.

Teams

In Teams vind je al je collega’s. Teams is handige tool voor online samenwerken in de breedste zin van het woord. Teams heeft een chatfunctie, waardoor je veel intern e-mailverkeer zult besparen. Daarnaast kun je diverse ‘teams’ aanmaken waardoor je snel en effectief kan communiceren voor bijvoorbeeld een project of aankomend evenement. Zo kun je met collega’s bestanden delen, maar ook audio- en videobellen.

SharePoint

Verder biedt Office 365 ook SharePoint, een intranet omgeving voor intern gebruik. Hier kun interne memo’s delen, bedrijfsregelementen in opslaan, maar bijvoorbeeld ook een verjaardagskalender bijhouden.

Back-ups en beveiliging

Als laatste biedt het werken met een goed ingericht IT landschap niet alleen meer productiviteit, een betere onderlinge communicatie en meer effectiviteit. Microsoft slaat automatisch al je bestanden encrypted op in de cloud. Daarnaast zijn er in OneDrive en Teams mogelijkheden om bestanden met een wachtwoord op te slaan of alleen zichtbaar voor de ontvanger van de documenten. Hiermee is jouw (bedrijfs)informatie beter beveiligd tegen cybercriminelen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van versiebeheer en automatische back-ups. Mocht het toch een keer misgaan, dan kun je veilig je bestanden terugzetten zodat er zo min mogelijk informatie verloren gaat.

Werkgeluk

Nu terug naar dat werkgeluk. Zie je jezelf al voor je. Een normale werkdag, waarin alle programma’s meewerken, waarin je geen dubbel werk hoeft te doen en waarin je snel en gemakkelijk met je collega’s kan communiceren en nog belangrijker: samenwerken.