windows-virtual-desktop

WAT IS WINDOWS VIRTUAL DESKTOP?

Met Windows Virtual Desktop kun je bureaubladen en applicaties virtualiseren, zodat ze beschikbaar zijn in de cloud. Maar wat wordt hier precies mee bedoeld? Wat is WVD precies en wat zijn de voordelen? In deze blog beantwoorden onze kenners al deze vragen

Wat is Windows Virtual Desktop?

Altijd toegang tot je bestanden, vanaf welk apparaat dan ook én altijd in een vertrouwde en beveiligde omgeving. Of je nu thuis inlogt, vanaf een desktop, laptop of tablet, je bureaublad ziet er elke keer hetzelfde uit en je kunt gebruik maken van dezelfde applicaties. Dit is Windows Virtual Desktop.

Bij WVD is het beheer volledig ondergebracht in Azure en maakt het mogelijk om met meerdere gebruikers tegelijk van dezelfde Windows 10 machine gebruik te maken. Iedere gebruiker krijgt met Windows Virtual Desktop een volwaardige, gevirtualiseerde Windows 10 desktop met een optimale performance en de gebruikerservaring die ze gewend zijn van Windows.

Werken in de cloud, maar met een lokale gebruikerservaring

Omar Brandsen – Consultant INDITO

De voordelen van Windows Virtual Desktop

WVD en Azure

Windows Virtual Desktop combineert Microsoft 365 (Office 365, EMS met Windows 10) en Azure. Op deze manier kunnen er meerdere sessies aangeboden worden op grote schaal. Azure biedt de mogelijkheid om flexibel op en af te schalen, in zowel licenties als serverruimte. Kostentechnisch is dit interessant, want je betaald enkel maar voor wat je gebruikt. Daarbij kunnen er meerdere gebruikers op één infrastructuur en zijn er geen on-premises investeringen nodig.

Volledige integratie Microsoft 365

Daarbij biedt Windows Virtual Desktop een volledige integratie met Microsoft 365 met optimale gebruikerservaring. Doordat de hele werkomgeving is ondergebracht in Azure, kunnen systemen beter en sneller met elkaar communiceren, wat zorgt voor een optimale performance voor de gebruiker.

(Hybride) werken in de cloud

Een voordeel van Windows Virtual Desktop vergeleken met Windows Remote Desktop is dat de bureaubladen en applicaties via de browser toegankelijk zijn. Daarbij is het ook mogelijk om deels lokaal te blijven werken en de applicaties vanuit de cloud te laten draaien. Hierdoor heb je altijd toegang tot bestanden en wordt alles direct in de cloud opgeslagen.

Verbeterde beveiliging

WVD biedt daarbij de mogelijkheid om een beveiligde gebruikersomgeving te creëren. Hierdoor wordt er gewerkt in een afgeschermde omgeving, waarbij het niet mogelijk is om bestanden te kopiëren naar de lokale omgeving. Handig, want zo houd je alle bestanden en bedrijfsinformatie veilig.

Bring your own device

Ook wel eens gehoord van een BYOD-meeting? BYOD staat voor Bring Your Own Device. Bij een BYOD bijeenkomst of training hoeft de host van de training niet de apparatuur te verzorgen, maar nemen de deelnemers hun eigen apparatuur mee. Bij zo’n training is het natuurlijk wel zo handig dat iedereen wel kan inloggen op de juiste omgeving.

Met Windows Virutal Desktop kan iedere deelnemer inloggen op de beveiligde omgeving van de organisatie. Deze is benaderbaar vanaf ieder apparaat door in te loggen op de virtuele desktop. (Windows, Android, MacOS en Ios). Het is hierbij zelfs mogelijk om voor een afgeschermde omgeving te kiezen, waardoor er geen risico tot datalekken is.

Windows Virtual Desktop ook voor jouw organisatie?

Werken met WVD voor jouw organisatie betekent:

  • Altijd je eigen bureaublad beschikbaar
  • Verbeterde snelheid van systemen
  • Vanaf iedere computer of locatie te benaderen
  • Flexibel in op- en afschalen en daardoor kostenbesparend
  • Mogelijkheid tot creëren van beveiligde gebruikersomgeving

De ervaring van een klant lezen? Zie onze klantcase Koetsier Installatiebedrijf Wesepe

Vragen over Windows Virtual Desktop of werken in de cloud? Get Inspired!