STIJGING INTERNETFRAUDE SINDS CORONA

Door de coronacrisis hebben ook de criminelen het thuiswerken ontdekt. Veel mensen zitten thuis en daarom stappen criminelen ook over naar online werkzaamheden. Lees hier wat je kunt doen tegen internetfraude.

WhatsApp-fraude

Je hebt ze misschien al wel voorbij zien komen. De printscreens van WhatsApp berichten waarin zogenaamde bekenden om hulp, ofwel geld, vragen. Het aantal fraude meldingen is de afgelopen maanden verdriedubbeld! Van december 2019 tot en met februari 2020 kwamen er nog 6000 tot 6500 meldingen per maand binnen, in april 2020 waren dit er bijna 15.000!

Onder de fraudemeldingen was het grootste deel WhatsApp-fraude, zoals in de afbeelding hieronder.

Bron NOS.nl

Internetcriminelen zijn slim en weten met wie jij communiceert, wat je band met diegene is en zelfs de manier waarop je communiceert. Ze klinken zoals jij en dat maakt direct dat veel mensen de berichten vertrouwen en aannemen. Daarbij doen ze hun research. Hoe meer je online deelt, hoe meer internetcriminelen ook over je weten.

Andere vormen van internetfraude

Naast WhatsApp-fraude, nam ook het aantal spooknota’s namens de Belastingdienst en oplichtingsmailtjes flink toe. Onlang was er een radio-reclame van ICS, International Card Services, de organisatie achter veel credit cards. Ze riepen op tot verificatie, ook hier zagen cybercriminelen hun kans schoon. Nep-emails met de vraag om via een link je verificatie te regelen doken direct op.

Wat te doen tegen internetfraude

Hoe kun je internetfraude voorkomen? Het belangrijkste is om je bewust te zijn van de gevaren van internetfraude. Banken vergoeden dit soort diefstal namelijk niet. Je hebt het immers zelf overgemaakt. Blijf bewust en denk altijd goed na, daar begint het mee. Natuurlijk zijn er ook een aantal acties die je kunt ondernemen om het internetcriminelen een stuk moeilijker te maken om jou te hacken. Hier onze tips:

  • Zorg dat je een meerledige verificatie aan hebt staan. Deze zorgt ervoor dat je een extra code ontvangt als je in wilt loggen.
  • Zet je beveiligingsmeldingen aan op WhatsApp. Hiermee krijg je een bericht als je inlogt op een ander apparaat of browser met WhatsApp.
  • Kijk altijd goed na waar het bericht vandaan komt. Check de link (zonder erop te klikken) en kijk naar de afzender. Zie je iets ongewoons?
  • Twijfel je? Neem dan contact op! Bel degene die je een bericht via WhatsApp heeft gestuurd of als je een brief van de Belastingdienst niet vertrouwd, bel dan de Belastingdienst op om het te checken.

Meer weten over internetbeveiliging? Onze kenners helpen je graag!