
Windows 11 release op 5 oktober
Het is officieel, op 5 oktober start Microsoft met de uitrol van Windows 11. Vanaf dat moment kunnen er nieuwe laptops aangeschaft worden met Windows 11 en worden geschikte Windows 10 apparaten gefaseerd geüpgraded. Naast het nieuwe uiterlijk biedt Windows 11 ook zaken die je productiviteit kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het makkelijker kunnen delen van je beeldscherm of het dempen van je microfoon in Teams.
Alles wat je moet weten over de Windows 11 update vind je hier terug. Heb je nog vragen? Kom dan in contact met onze kenners!
Wat gaat er precies gebeuren?
Microsoft start vanaf 5 oktober met het gefaseerd aanbieden van Windows 11. Jouw apparaat wordt automatisch geüpdatet naar Windows 11, maar dit is waarschijnlijk niet direct op 5 oktober het geval. Microsoft geeft aan wel tot halverwege 2022 bezig te zijn om alle geschikte apparaten om te zetten naar Windows 11. Je hoeft zelf trouwens deze update niet uit te voeren, zodra beschikbaar wordt Windows 11 automatisch geïnstalleerd.
Wat kan ik doen ter voorbereiding op Windows 11?
Als eerste moet het apparaat wat jij gebruikt natuurlijk geschikt zijn voor Windows 11. Hierover meer in het volgende punt. Daarbij is het van belang dat bij jouw organisatie (of via je beheerder) de ‘Windows Updates’ aanstaan. Microsoft stelt Windows 11 beschikbaar als ‘feature update’ en sommige organisaties hebben deze updates bewust uitstaan. Ook belangrijk, je kunt op deze manier als organisatie bepalen óf en wanneer Windows 11 aangeboden wordt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om nog iets langer op Windows 10 te blijven of om als organisatie in één keer over te gaan zodra je weet of alle apparaten geschikt zijn.
Mijn apparaat voldoet niet aan de eisen, wat nu?
Is jouw apparaat niet geschikt voor Windows 11? In dat geval wordt er geen automatische update beschikbaar gesteld. Je kunt gewoon blijven werken op Windows 10. Wil je toch echt over naar Windows 11? Er is een dan nog andere optie om alsnog Windows 11 op het niet geschikte apparaat te krijgen. Je dient hiervoor het apparaat volledig leeg te halen en daarna te voorzien van Windows 11. Let wel, dit kan wel zorgen voor problemen met de aansturing en de veiligheid van het apparaat. Niet ondersteunde apparaten hadden gemiddeld 52% meer vastlopers bleek uit de testperiode voorafgaand aan de release.
Hoe weet ik of mijn apparaat geschikt is?
Het belangrijkste vereiste is dat het apparaat minimaal een 8ste generatie Intel i3/i5/i7 processor bevat. Dit is de meest gekozen variant, dus de kans is groot dat dit voor jouw apparaat ook geldt. Twijfel je? Boek dan via de knop hieronder een online consult, dan controleren we samen of de apparaten geschikt zijn. Op deze website kun je vinden wat de minimale eisen zijn voor Windows 11.
Nog sneller en gemakkelijker je apparaat controleren? Dat kan met de PC Health Check App. Deze applicatie geeft je de mogelijkheid om te controleren of jouw laptop geschikt is voor Windows 11.
Via de link start direct de download van de PC Health Check. Na installatie kun je de applicatie openen. In het volgende scherm dient hiervoor op “nu zoeken” geklikt worden.
Let op: Indien jouw laptop beheerd wordt kan het zijn dat jij deze applicatie niet mag installeren óf dat de melding komt na het klikken op “nu zoeken” dat jouw organisatie updates beheert. In dit geval helpen we jou graag verder om te kijken of het apparaat geschikt is.
Tip van onze kenner
Met Windows 10 was het al mogelijk om snel twee schermen naast elkaar te zetten. Probeer het zelf eens!
1. Selecteer een scherm van een programma
2. Gebruik de Windows-toets in combinatie met pijltje naar links of rechts
3. Laat de Windows-toets los
Tadaa! Je zult zien dat het programma aan 1 kant is vastgemaakt, aan de andere kant kan je nu uit een overzicht een andere applicatie selecteren om aan de andere kant te tonen.
Haal meer uit Windows 11 met Microsoft 365
Wil je nog meer halen Windows 11? Combineer Windows 11 dan met Microsoft 365 Business Premium of hoger, en krijg naast het volledige Office pakket en e-mail onder andere ook:
- Centraal beheer van werkplekken. Dit kan uiteraard Windows 11 zijn, maar kan ook Windows 10, MacOS, iOS of Android zijn.
- Extra beveiligingsmogelijkheden, zoals versleutelde email verkeer, schijf versleuteling en beheer over voor wie en hoe jullie Microsoft 365 omgeving toegankelijk is.