Het invoeren van een digitaal dossier

Humanitas Deventer

Hoe beperk je sociaal isolement door middel van digitale middelen?

Bewoners van zorginstellingen en hun familie hebben de angst dat bij het invoeren van en Electronisch Cliënten Dossier (ECD) het sociaal isolement van bewoners toeneemt. Immers, de zorgmedewerker kan op afstand, vanaf kantoor, het dossier bijwerken waardoor het sociale contact met de bewoners verdwijnt. Humanitas vroeg ons mee te denken in de zoektocht naar een oplossing voor dit probleem. Hierbij kwamen we uiteindelijk tot een oplossing die het sociale isolement juist beperkt in plaats van vergroot met de inzet van digitale middelen. Hier leest u hoe.

Get inspired! Onze kenners helpen
je graag verder.

Simon Koning

Communicatie

Stel je vraag

Wat hebben we gerealiseerd?

92%

Online bereikbaarheid

1300x

gebeld per dag

33

Mensen die er gebruik van maken

Een oplossing in lijn met de ambitie van Humanitas

De ambitie van Humanitas is het centraal stellen van het normale leven van de bewoner en het daarom heen organiseren van de activiteiten en zorg. Daarbij zijn Liefde, Samen en Positief de kernwaarden. Daarom is voor digitale toegang tot het ECD gekozen om te gaan werken met tablets op de kamer. Omdat het gaat om het dossier van de bewoner (cliënt), is het de wens van Humanitas om op de kamer van de bewoner toegang tot het dossier te hebben om deze bij te werken. Hierdoor blijven de bewoners in sociaal contact met de verzorgers, op eenzelfde manier als het traditionele papieren dossier. Op dit moment zijn er 30 gebruikersvriendelijke laptops door bewoners in gebruik genomen. De andere 170 bewoners volgen de komende maanden.

Meer dan een ECD, ook eigen gebruik door de bewoners

Bewoners krijgen ook de mogelijkheid om eigen activiteiten op de tablet te doen. Zij kunnen het bijvoorbeeld gebruiken om de krant te lezen, contact met familie/ vrienden te onderhouden door beeldbellen of mailen of een spelletje te doen. Dit stimuleert de zelfredzaamheid van de bewoner.

Oog voor beveiliging en beheer

In verband met beveiliging is het daarbij ook belangrijk dat we de tablets op de kamers van de bewoners kunnen beheren. Zo kunnen we monitoren en controleren wat er op de tablets gebeurt. Belangrijk hierbij is dat het ECD altijd beschikbaar is en niet door een bewoner per ongeluk is te verwijderen. Dit beheren we op afstand. Al met al een prachtig voorbeeld van een communicatie oplossing vanuit de ambitie van de klant.

 

Bekijk meer cases

Wil jij onze nieuwsbrief ook ontvangen?

Schrijf je dan nu in!