In deze razendsnelle digitale wereld is cyberveiligheid niet meer iets om ‘later’ over na te denken. Het aantal cyberaanvallen is in opmars, en zowel kleine als grote organisaties kunnen doelwit worden. Zijn al jouw bedrijfs gegevens veilig?

Veel gestelde vragen :

Wat is NIS 2.0?

Onlangs introduceerde de Europese Unie de NIS 2.0-richtlijn, een aangescherpte versie van NIS 1.0.Deze richtlijn streeft naar een hogere standaard in cybersecurity en heeft gevolgen voor bedrijven in zowel Nederland als België. De update is geen verrassing. Gezien de toename en verfijning van cyberaanvallen, zijn striktere maatregelen geen overbodige luxe.

Wie word er geraakt?

Vooral organisaties met meer dan 50 medewerkers en een omzet van meer dan 10 miljoen euro moeten opletten. De aangescherpte richtlijnen gelden voor diverse sectoren, waaronder financiële dienstverlening, gezondheidszorg, en overheidsinstellingen.

Wat verandert er?

Expliciete beveiligingsmaatregelen: De vereiste maatregelen zijn nu gedetailleerder beschreven.

Strikter toezicht: Verwacht meer controle vanuit de overheid.

Hogere boetes: Bij het niet nakomen van de regels kunnen er forse financiële boetes worden opgelegd.

Ketenverantwoordelijkheid: Het is noodzakelijk om ook de risico’s in de relatie met je leveranciers te evalueren.

Tijd voor actie

Hoewel de lidstaten 18 maanden hebben om deze Europese richtlijn om te zetten naar lokale wetgeving, is het verstandig om nu al actie te ondernemen. Immers, cybercriminelen trekken zich niets aan van wetgevingsprocessen. Begin met een grondige evaluatie van je huidige cybersecuritystatus en bepaal welke stappen je kunt nemen om aan de nieuwe richtlijn te voldoen.

 

Stel de juiste vragen!

Als je niet weet waar je moet beginnen, overweeg dan de volgende vragen:

  • Welke nieuwe beveiligingseisen gelden voor onze organisatie?
  • Voldoen we al aan andere relevante normen?
  • Zijn we ons bewust van de risico’s die onze leveranciers met zich meebrengen?

 

Slotgedachten

De digitale wereld wacht op niemand. Verscherpte maatregelen en toenemend toezicht zijn een feit. Bij INDITO geloven we dat voorbereiding de sleutel is tot succes. Dus laten we de handen ineenslaan om de digitale toekomst veiliger te maken.

Heb je vragen of behoefte aan verdere verduidelijking? We gaan graag het gesprek met je aan. Neem contact met ons op om jouw digitale veiligheid naar een hoger niveau te tillen.

Whitepaper ontvangen, of meer informatie over deze NIS?

🔍 Meer weten over de vernieuwde NIS regels? Samen komen we er wel uit! Laat je contactgegevens achter en ontvang van Lisa een uitgebreide whitepaper. 📩

Support ticket aanmaken